12 Kasım 2013 Salı

GENÇ YAKUP

 Bismillahirrahmanirrahim
GENÇ YAKUP
Irak da; Yakup adın da bir cevan oğlan yaşıyırdı. Küfe’nin yakınlarında otururdu. Yakup’un bir anası vardı, hem İmam Hüseyin’e (a.s) çok alakası vardı, hemde kalben ve fikren hüseyin’ciydi.
Her gün ağlayıp diyerdi oğul..! meni apar ağam hüseyin’i (a.s) ziyaret eliğim, götür meni Medine’ye men O mübarek ağam hüseyin’i ziyaret eliğim, Yakup ana sebreyle aparacam diyerdi, Yakup deyir her gün akşamlar eve geldiğimde anamın gözlerinin yaşlı olduğunu görürdüm ve dayanamırdım, Ana, can ana, gurban ana, göz yaşlarına oğlun gurban olsun ana niye bu kadar ağlıyırsan.
Ağam’ın aşgı vurup başıma göz yaşım akır, Oğul bir çare eyle mene gelbim darıkır.
Oğul; istiyrem gidip ağamı görem, oğlu da sürekli  ana sebreyle inşellah seni ağan İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret elemek için Medine’ye aparacam ve sende ziyaret eliyersen mende ziyaret eliyerem diyerdi. Ana biraz sebreyle ana, Yakup fakir bir gençti anasını Medine’ye aparacak parası olmadığından sürekli oyalıyırdı, bir gün iş aramak için evden çıkarken insanların sağa sola koşuştuğunu gördü her kes bir telaş içerisinde birinin elinde kılıç, birinin elinde mızrak, ötekinin elinde ok, bir başkasının elinde kalkan, Küfe dükkanlarından alış veriş yapırdılar, ellerindeki kılıçları okları mızrakları iltidikçe deyirdiler gelir kapımız açıldı. Yakup ne olup bittiğini anlamak için biraz garip birazda acayip bakışlar içerisinde ne olmuş, ne kazanç kapısı bu insanlar ne ediller, niye her keste bu telaş var sorduğunda sorunun cevabında dediler, ey gafil harda yaşıyırsan bir Harici Müminlerin emiri  Muaviye oğlu Yezit’in( Allah’ın laneti üzerlerine olsun) Halifeliğine ve islam devletine baş galdırıp isyan eliyerek gıyam eliyipti. Yezit Küfe valisi Übeydullah bin Ziyad’a (Allah’ın laneti onun ve tüm zalimlerin üzerine olsun) emir vermiş en yakın zamanda o harici öldürülsün diye haber salmış, Übeydullah bin Ziyad herkesin kılıç, kalkan, mızrak ve oku olan hazırlansın olmayanda alsın  hazır hale gelsin bu hazırlıklar tamamalansın malı mülkü serveti çok olan bu hariciyle savaşıp öldüreceyiz ve bütün servetini ganimet alacağız, ey kufeliler artık fakirlik belasından kurtuldunuz diye haber salmış, bizde bunun hazırlığındayız, büyük bir savaş olacak ama bütün bu mal varlıkları bu savaşa değer. Yakup acele eve döndü heyacanla geldi anasına olayı anlattı ve dedi ana bir ekmek kapısı üzümüze açıldı mende gidim bu savaşa katılım şayet ölmezsem bu savaşı gazanıp zafere ulaşırsak bu ganimetten pay alım gelim muhakkak ki alacağım getirip o ganimetleri sataram onun parasıyla seni İmam Hüseyin’in (a.s.) ziyaretine aparım ana, ana yüreği dayanmadı  dedi oğul gel gitme ölürsün senden sonra kim mene bakar, dedi: ana mene dua ele inşallah ölmenem, mende gelip seni ağa hüseyin’in (a.s) ziyaretine apararam.
 Pay hakkımı bazar da satıp dinar ederem – Üzülme ana Hüseyin’e seni zevvar ederem.
Musade ele ana gedim gelim seni aparım ağanı ziyaret ele, Yakup düştü Kerbela yoluna ve Aşura günü geldi yetişti Neyneva sahrasına, o sahrada ganlı meydan var, o meydan da Harici olan yaralının tüm adamlarını öldürmüşler canlar yatıp nefessiz, dedi tüh  geç galdım bütün ganimetler elden getti ne yapacam men şimdi, anama söz verdim eliboşmu dönecem? olmaz anamın arzusu var ağası Hüseyin’i (a.s) ziyaret elemek istiyir, şimdi men nasıl eliboş dönüp ana seni ziyarete götüremem diyebilirim ki, bu düşünce içerisinde hayıflanıyordu neden geç kaldım deyip dururdu, gördü ordunun arka tarafında etrafı sarılı bir taht sandelye üzerinde oturan bir adam var, dedi gidim derdimi ona deyim belki ganimetten bir miktar versin aparım anamın hasreti var ağasını ziyaret elemeye getsin, alım gedim anamı ziyarete aparım. Sordu kimdir bu tahta  oturan, dediler: başkomtan  Ömer bin saad ( Allah’ın laneti üzerine olsun) yakına geldi dedi: ya emir savaşa geldim ama bu haricilerden kimseyi öldüremediğim için üzgünüm ve bunun içinde birşeyde elde edemedim, Ömer bin saad dedi gel, gel ey gözlerinden yiğitlik akan genç, geç gelmedin tam zamanında geldin. Al bu kılıçı o ileride yatan bir yaralı var onun başını kes getir arzu elediğin ganimetin fazlasını mennen al git, şimdi Yakup anasını İmam Hüseyin’in (a.s) ziyaretine götürmek için alacağı mükafatın karşılığında O yaralının başını kesmek  için çukur içerisinde yatan yaralının yanına geldi ve ganlar içerisinde yatan o yaralıya bele bir baktı ve kendi kendine söylenmeye başladı.  
Hakkın rızası bu, acaba bundan güzel yüzü olan vaar?  Bu güzel boya hayıf ola kandan başka yatağı vaar?
Yüzü hicaz ehl-i ve Medine nuruna çok benziyir – Allah Allah bu  çehre Muhammed Mustafaya nece de benziyir.
 Gördü Musafiri avare, Gördü musafiri avare ( yaralı gördü musafir çaresiz)’’ neyaptı’’?  
Ceddi Peygamber öpen gözlerini açtı ağa Hüseyin baktı Yakupa.
Gül gibi dudakları güldü, Gül gibi dudakları güldü – Kan dolan yüreyi ona muhabbeti sundu.
özü danışmaya başladı dedi Yakup sen menim başımı kesmeyemi geldin? Engel değilem kes ama kestikten sonra çabuk git çabuk git bekleyenin var  edersin dua – Ömer Saad’a başımı verme götür ver anana.
 Hüseyin ağa buyurdu: Yakup gelipsen başımı kesmeye? Gel, gel kes, ama Yakup te’accüp eledi dedi ağa sen kimsen, hardan bildin menim kim olduğumu ve adımın Yakup olduğunu, hardan bildin anamın menim yolumu gözlediğini, İmam buyudru: anana dene getmesin Yesrübe (Medine’ye) Hüseyin (a.s) mekan deyişikliği eleyipdi,
 İtretin  çöllere saldı nigaran eledi Hüseyn – Anası Fatıma’nın bağrını kan eledi Hüseyn 
Yakup o Hüseyn ki dökülür zülmü ile ganı O menem – adı olmuş diller’e destan O menem.
Yakup ağlar göz ile bakar ağa Hüseyin’e eğildi yüzünü koydu ağa Hüseyin’in (a.s) ayaklarının altına, dedi ağam, Mevlam, Serverim, İmam’ım, Sahibim men o yaralarına gurban olayım ver elini kaldırayım, yaralarını sarayım, can ağam meni affele senin olduğunu men anlamadım. Anam seni görmek istiyir. İmam Hüseyin (a.s) ağam buyurdu: git, Yakup git anana, git mennen selam eyle anana gelsin anam zehra’nın yanında men onu bekliyecem.
Allah’ım..! Tam AnlamıylaTanıyamadığımız Hüseyin Ağamızı Bize Tanıma Tevfiki nasıp Eyle İnş. 
Allahumme Accil liveliyyik-el Ferec  

Tevekkül EROL 11,11,2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder