28 Temmuz 2013 Pazar

KADİR GECESİ VE VELAYET!


Bismillahirrahmanirrahim

‘’Biz Onu ( Kur’an-ı ) Kadir Gecesi'nde indirdik.; Kadir gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin?; Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.; O gecede Rablerinin izniyle melekler ve Ruh, her iş için (Peygamber ve Masum İmam'ın huzuruna) inerler.; O (gece) esenliktir, ta fecrin doğuşuna kadar.’’  Kadr Süresi



Mübarek Ramazan ayını tebrik, bu ayda  yaptığınız tüm amellerin Allah-u Tebarek’e ve Te’ala dergahında kabul olmasını diler, cümlenizi bu mübarek ayın bitişinde eliboş çıkarmadan kendine layık kul olma vasfını kazanarak çıkan mümin kullarından karar kılmasını ve Ağa İmamız-Zaman Hz. Bakiyetullah İmam Mehdi’nin (af) zuhurunun gerçekleşmesine vesile olmasını Cenab-ı Hak Te’ala dan niyaz ederim.
Bu gecede Kur'an'ı Kerim'in iniş felsefesi ilahi Velayetin tecellisi anlamına gelir. çünkü Allah kendisini kur'an yoluyla kullarına tecelli etmektedir. bu konuda

Hz. İmam Ali (a.s) Nehcü’l belağada ki hutbesinde şöyle buyuruyor:

Allah'u Tebarek’e ve Te'ala;  Hz. Muhammed'i (s.a.a) kullarının kula kulolmaktan çıkarıp kendi kulluğuna, başkalarına itaat etmekten men edip kendine itaat etmelerine ve başkalarının velayetini kabul etmekten çıkarıp kendi velayetine girmeleri için hak üzere göndermiştir.

İmam'ın bu İlahi sözünden de anlaşılıyor ki insan ancak Kur'an yoluyla Allah'ın velayet’ine girebilir. Hz. Resulullah (s.a.a) Allah! Kur'an-ı Kerim'i Ramazan ayının son on günün tek gecelerinde indirmiştir buyurmuştur. Ehl-i Beyt (a.s) kanalıyla bizlere ulaşan hadislerde ondokuzuncu, yirmibirinci ve yirmiüçüncü  gecede kadir gecesi olarak belirtilmiştir. Kadir gecesinin ayrı bir özelliğide Emiril müminin İmam Ali'nin (a.s) haricilerden Abdurrahman bin Mülcem ( Allah'ın laneti üzerine olsun) tarafından ondokuzuncu gece sabah namazında mübarek başına aldığı zehirli kılıcın darbesiyle ağır yaralanmış ve yirmibirinci  gecede ise mukaddes yüce ruhunu maşug’una teslim ederek bu zavallı ve vefasız dünyanın zilletinden kurtulduğunu ilan ederek şöyle buyurmuştur:
And olsun Kabeninin Rabbine Kurtuluşa erdim.
Kadir gecesinin bir çok fazileti vardır. Biz bunları Hz. Resulullah ve Ehl-i beyt’in ( Allah’in selamı üzerlerine olsun) mübarek sözlerinden yararlanarak gecenin faziletlerine sahip olarak anlayabiliriz.
Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor
Ramazan bütün ayların, Kadir gecesi ise bütün gecelerin en  üstünüdür.(1)
Hz. Resulullah (s.a.a)şöyle buyuruyor:
Bir gün Hz. Musa (s.a) Allah’a arzetti Allah’ım; sana yakın olmak istiyorum, Allah buyurdu: bana yakın olmak isteyen kimse Kadir gecesini ihya etmesiyle mümkündür. Musa arzetti Allah’ım; senin rahmetine ulaşmak istiyotum, Allah buyurdu: Benim Rahmetime ulaşmak Kadir gecesinde yetimlere rahmederek onların ihtiyaçlarını gidermekle mümkündür. Musa arezetti Allah’ım; Sırat körpüsünden kazasız ve belasız geçmek istiyorum, Allah buyurdu: Sırat körpüsünden kazasız ve belasız geçmek Kadir gecesinde sadaka vermekle mümkündür. Musa arzetti Allah’ım; Cennet ki nimetlerin meyvelerinden yemek istiyorum, Allah buyurdu: Cennet’te ki nimetlerin meyvelerine ulaşmak Kadir gecesinde tesbih etmekle mümkündür. Musa arzetti Allah’ım; Cehennem ateşinden kurtulmak istiyorum, Allah buyurdu: Cehennem ateşinden kurtulmak Kadir gecesinde istiğfar ve  yakarışla mümkündür. Musa arzetti Allah’ım; Sende huzur bulmak isityorum, Allah buyurdu: bende huzur bulmak Kadir gecesinde iki rekat namaz kılmakla mümkündür. (2)
Hz. Resulullah (s.a.a)şöyle  buyuruyor:
Allah gök kapılarının tümünü Kadir gecesinde açık bırakmıştır, O gece namaz kılan bir müminin her secdesi için cennette bir meyve ağacı onun için karar verir, öyle bir ağaçtır ki onun altında yüzyıl binekle yol katederse gölgesi bitmez, ve kılacağı her namazın rekatı için ona yakut ve mercandan yapılı bir villa,ve rekatlarda okuyacağı her ayet için cennet taçlarından bir taçla taclandırılır.(3)
Hz. Ali (a.s) şöyle buyuruyor:
Ramazan ayının onyedinci Gecesinde, ve Kadir gecesi olan ondokuzuncu, yirmibirinci ve yirmiüçüncü gecede Allah’tan hac ameli isteyin, çünkü Allah Hacca gidecek müminin hac kaderini bu gecede mukadder kılmaktadır.    (Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle buyuruyor; bütün işler ve maslahatlar bu gecede mukadder kılınmaktadır) (4)
Hz. İmam Rıza (a.s) şöyle buyuruyor:
Ramazan ayı; On da bin aydan faziletli olan Kadir gecesi vardır, her iş maslahat üzere takdir edilmiştir, hayırın, şerrin, yararın, zararın, ecelin ve ömrün tayın ve takdir edildiği yılın başlangıcıdır.  (5)
İmam Cafer-us-sadık (a.s) Kadir gecesinin  konumu hakkında şöyle buyuruyor:
Kadir gecesi yılın başlangıcı ve bitişidir. (6)
Allah ondokuzuncu Gece de her insanın biryıllık kaderini belirler, yirmibirinci Gecede onu degahında hazırlatır ve yirmiüçüncü Gecede onu imzalayarak karara bağlıyor. (7))
Evet hadisi şeriflerden de anlaşılıyor ki kadir gecesinin konumu ne kadar önemli ve anlamlıdır. Bizlere düşen bu gecede Cenabı Hakkın rızası doğrultusunda haraket edip payımıza düşen güzel amellerden faydalanmaktır.

KUR’AN-I KERİM

Bu gecelerin en büyük özelliği  Kur’an-ı Kerim-in  Beyt’ül- Mamur’a ve daha sonra Hz. Resulullah’a (s.a.a) inmesidir.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla.
‘’Biz Onu (Kur’an-ı) Kadir Gecesi’nde indirdik.; Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bilirsin?.; Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.; O gecede Rablerinin izniyle melekler ve Ruh, her iş için ( Peygamber ve Masum İmam’ın huzuruna ) inerler.; O ( gece ) esenliktir,ta fecrin doğuşuna kadar.’’ Kadr/ Suresi
Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla.
‘’ Ha, Mim.;  Açıklayıcı kitaba andolsun ki.; Biz Onu kutlu bir gecede indirdik. (çünkü) biz uyarıcıyız.; Her sağlam iş, O gecede kararlaştırılır.; Katımızdan bir iştir. Çünkü biz Peygamber göndericiyiz.; Bu, Rabbinden bir rahmettir. Kuşkusuz O, işitendir ve bilendir.’’  Duhan / 1 – 6
İmam Cafer sadık (a.s)şöyle buyuruyor:
Kur’an toplu olarak Ramazan ayında Beyt’ül- Mamur’a nazil oldu. ( Arş’ta Allah’ın özel bir makamıdır ) Ve ondan sonra 20 yıl boyunca ( Halka iletilmek üzere Hz. Resulullah’a (s.a.a) indirildi.( 8 )
Kur’an-ı Kerim şöyle buyuruyor:
‘’ Benden başka hiç bir İlah yoktur, Öyleyse benden korkun.’ Diye (halkı) uyarmaları için melekleri, emri üzere ruh ile kullarından dilediğine indirir.’’ Nahl / 2
‘’ Ramazan ayı (o sayılı günler içerir) ki, onda Kur’an, insanlara yol gösterici, hidayetin ve hakkı batıldan ayırmanın açık delilleri olarak indirilmiştir.’’ Bakara / 185
Ayeti Kerimeler’in belirttiği gibi Kur’an-ı Kerim 6236 Ayet olarak Ramazan ayının Kadir gecesinde bir defada toplu olarak Beyt’ül-Mamur’a oradan da teşri-i ( bölüm bölüm, ayet ayet) olarak Hz. Resulullah’a (s.a.a) gönderilmiştir.
VELAYET
Kadir gecesinin önemli bir özelliği de Velayet ve İmamet’in bu gecede tecelli edilişidir. Allah bu gecede kendi velayet’ini Kur’an, Velayet ve İmamet yoluyla insanlığa sunmuştur. Dolayısıyla bu gece insanlık, müslümanlar ve Ehl-i Beyt mektebine mensup oniki İmam Şiası zamanının imamı olan Hz. Bakiyetullah İmam Mehdi’ye (af ) biat ve ahitlerini sunarak yenilemektedirler. Bizim bir yıllık amel defterlerimiz İmamız-Zemana sunulur. Kur’an da, Meleklerin ve ruh’un bu gece yer yüzüne inişlerinin felsefesi budur yani onlar zamanın İmamına ve bu gününde zamanın İmamı olan İmamı Mehdi’ye ( af ) gönderilirler. Bu gecenin nasıl Velayet ve İmamet gecesi olduğunu Hz. Resulullah’tan (s.a.a) öyrenelim.
Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor:
Kadir gecesine iman ediniz, o gece, Benden sonra Ali bin Ebu Talib ve onbir evlad’ının gecesidir. (9)
İmam Ali (a.s) buyuruyor; Hz. Resulullah (s.a.a) buyurdu:
Ya Ali Kadir gecesinin anlamını biliyormusun, dedim hayır ya Resulellah! Buyurdu: Allah-u Tebarek’e ve Te’ala kıyamet gününe kadar olacak her şeyi o gecede takdir kıldı. Ve takdir kıldığı her şeyin üstünde sen ve senden sonra gelecek onbir imam’ın Velayet ve İmamet’ini bu gecede mukadder kılarak onayladı. (10)
İmam Muhammed Cevad (a.s) buyuruyor: İmam Ali (a.s) İbni Abbas’a şöyle buyurdu:  Kadir gecesi her yıl vu’ku bulur, ve o gecede bir yılın programı hazırlanır ve Hz. Resulullah’a (s.a.a) indirilirdi, ve  programlar Resulullah’tan (s.a.a) sonra yine hazırlanıp indirilmekte ve emanet sahiplerine teslim edilmektedir. İbni Abbas diyor bu emanet sahipleri kimler olduğunu sorduğumda. Emirel Müminin şöyle buyurdu: Ben ve onbir evladım olan zamanın İmamlarıdır. ( gaybet aleminden bizlerle konuşulur) (11)
İmam Muhammed Bagır (a.s) şöyle buyuruyor:
Ey bizim Şia’larımız!’’ İnna En’zalna’’ süresiyle beraber haraket edin, And olsun Allah’a bu süre Hz. Resulullah’tan (s.a.a) sonra Allah’ın yeryüzündeki Velayet’i, sonsuz ilmi ve Hüccetidir. Ey bizim Şia’larımız! Duhan süresinin 1. İla 6. Ayetleri ile beraber olun, bu ayetler Hz. Resulullah’tan sonra insanlığın liderleridirler. (Onlar biz oniki imamlarız) (12)
Me’anil Ahbar da; Fazl bin ömer şöyle diyor: İmam cafer Sadık’tan (a.s) ‘’İnna En’zelna’’ süresi hakkında sordum. İmam cevaben şöyle buyurdu: Onun fazileti diğer sürelere ne kadarda açıktır. Fazl diyor onun fazileti nedir diye sordum; İmam buyudur: Emiril Mümin’in İmam Ali’nin (a.s) velayet ve İmameti onda takdir edilerek açıklanmış ve indirilmiştir. Fazl dedi: bildiğimiz Kadir gecesindemi indirilmiştir?  İmam buyurdu: Evet göklerde ve yerde olan her şey için ve İamam Ali’nin (a.s) Velayet ve İmameti de o gecede takdir edilerek onaylanarak indirilmiştir. (13)

MELEKLERİN O GECE ZAMAN’IN İMAM’INA İNİŞLERİ

İmam Muhammed Bagır (a.s) şöyle buyuruyor:
Kadir gecesi bize gizli ve kapalı değildir. Çünkü melekler o gece bizim etrafımızda dönüp dururlar. (14)
İmam Muhammed Bagır’a (a.s) sordular Kadir gecesini tanıyormusun, İmam buyudu: nasıl tanımam o gece melekler bize inerek etrafımızda dönürler. (15)

Davut bin Fergad diyor İmam Cafer sadık’a (a.s) ‘’İnna En’zalna’’ süresi hakkında sordum; İmam buyurdu: bir yıllık her şey ( ölüm, doğum, varlık ve yokluk) Kadir gecesi indirilerek takdir edilmiştir. Davut diyor kime indirildi diye sordum. İmam buyurdu: o gecenin sahibine, mümin’ler o gece namaz kılarak dua ve istiğfar ederek Allah’a yönelirler ve o gece akşamdan sabah şafakına ve sabah şafakından akşamın batışına kadar güvende olurlar, Melekler ve ruh o gecenin İmamına inerek  bir yıllık mukadderatı onun huzuruna sunarlar. (16)
Evet değerli müminler bu kadir gecesini en güzel birşekilde ve içtenlikle idrak etmeye çalışalım, çünkü fırsat bir kez gelmiştir. Kadir gecesinin faziletini, kalplerimizde ki ve tefekkürlerimizde ki hastalıkların şifası olan  Kur’an-ı Kerim-in rahmet’i, ve Allah’ın yer yüzünde ki hüccet’i Hz. Bakiyetullah Ağa İmam’ız-Zaman İmam Mehdi’ye (af) gerçek bir dost, yaver, asker ve Şia olmak için gayret edelim inşellah bu gecede yapacağımız ibadet ve edeceğimiz dualar İmam’ı Zaman’ın zuhurunun gerçekleşmesine vesile, dünya zalimleri ve uluslar arası kan içen terör çeteleri Abd, siyonist İsrail ve bunlara yataklık yapan tüm emperyalist yobazlar ve bunların köpekliğini yapan Vehhabi, Selefi ve dikta tağut rejimlerin tekfirci siyasetçilerin yok olmasına ve mazlumların kurtuluşuna vesile olsun inş, bu kadir gecesinde yapılacak dua ve tevessüller Rabbim huzurunda kabul olması dileyiğle hepinizden İltiması duam var. Vesselamun Aleykum Varehmetullah’i Vaberekatuh.

Ellahumme Accil-li veliyyik-el Ferec


Tevekkül EROL




28,07,2013

 1 – Bihar’ül Envar c. 40, s. 54

2 – Bihar’ül Envar c. 1, s. 345 . c.98, s. 145 / 3
3 – İkbal c.1, s. 345. Bihar’ül Envar c. 98, s. 145
4 – De’aimil İslam c.1, s. 281. Bihar’ül Envar c. 97, s.9 – 12
5 – uyu’nu Ahbari Rıza c.2, s. 116.  İle-liş-şerayi 270 . Bihar’ül Envar c.6, s. 81
6 – El- Kafi c.4, s. 160
7 – Ed’davut s.207

8 – El- Kafi c.2, s.629
9 – El-Kafi c.1, s. 533.  El- Hısal s.480. El- İrşad c.2, s. 346. Bihar’ül Envar c.97, s. 15 – 26
10- Me’anil Ahbar s. 315.  Bihar’ül Envar c. 97, s. 18 – 38
11- El- Kafi c. 1, s. 532. El-İrşad c.2, s. 346. El-Hisal s.479 / 47.  Kemaleddin s. 304 /19
12- El- Kafi c.1, s. 249
13- Me’ani-l Ahbar s. 316.  Fezail-il Eş’şehrisselase s. 116 – 119
14- Tefsir-il Gummi c.2, s.290. Bihar’ül Envar c. 97, s.13 – 19

15- Tefsir-il Gummi c. 2, s. 431.  Bihar’ül Envar c.97, s. 14 – 23
16- Besa’irid-derecat s. 220. Bihar-ül Envar c.97, s. 22 - 49
 16- Besa’irid-derecat s. 220. Bihar-ül Envar c.97, s. 22 - 49

Bu Yazı Sayaç, tr.web-counter.net Kere Okundu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder