3 Ekim 2013 Perşembe

KUR’ANDA AİLE: 5

 Bismillahirrahmanirrahim 
AİLE KURUMUN’UN ÖNEM VE GEREKLİLİĞİ 
İnsan’ın kemale erme merdivenin birinci ayağı  aile kurumudur.islami ölçüler içerisinde kurulan aile kurumunda her türlü samimiyet, hoşgörü, güven, birlik, muhabbet, saygı  ve sevgi rüzgari hiç durmadan bir ömür boyu esmektedir. o esinti içerisinde her türlü ruhi ve fiziki yorgunluk, asabiyet, bıkkınlık ve rahatsızlıklar kayıp olup gittiği gibi hayatın tüm zor şartlarında her anlamda kendilerini güçlü hissederek çevreye de iyi bir örenk olacak şekilde haraket ederler.
İnsan kendisini şehvet ve her türlü günaha sebep  oluşturacak şeylerden korunma gereksimi hisseder. Bu tehlikelerden korunması fesad ve ahlaksız şeylere kapılmaması için hayatını temiz sürdürebilirliğinin özü mukaddes aile kurumudur.
Erkek ve kadın öyle bir biçimde yaratılmış ki her ikisininde birbirlerini cezbetme özelliyiğle donatılmışdır. derinden birbirlerine aşık olma ve bir ömür boyu bağlanma arzusunu  taşırlar. Onların birbirlerine olan bağlılıklarını hiç bir güç koparma cesaretine sahip olmaz. Erkek ve kadının aile mutluluğu dünyanın aldatıcı ve geçici güzelliklerine kapılmadan, Allah’ın kendilerine sunduğu  manevi yüklü duyguyla O’na itaat etmekten geçer. Böyle ki erkek ve kadın kendilerinin doğru bir miras bırakacak eğitimli, ahlaklı, imanlı, dürüst ve iftihar edilecek evlat yetiştirmek, ve  gerçek anne  baba olmak için Allah Rızası  doğrultusunda çalışmaya gayret göstermektedirler. bu aile kurumunun kendisinin salih bir yapıya sahip olduğu gibi gelecek nesilleri de aynı doğrultuda olur.Anne ve baba’nın muhabbet ve sevgisiyle yetiştirilmiş iyi bir evlat Kur’an-ın istediği bir insan olur. temiz evladın temeli ise Allah’ın adıyla ve O’nun Rızası doğrultusunda okunan dini nikahla mümkündür. dini akid ailede derin bir manevi aşk bırakır.  Allah’ın Rızasıyla okunan akid (nikah) insana gerçek aşkı sunar, bu İlahi aşk  insanın dünya ve ahiretinide kurtarır, çünkü içerisinde Allah’ın eksilmez aşkı vardır.Hadisde vardır ki Allah’ın Rızası doğrultusunda evlenen bir müslüman imanının yarısını kazanmış olur. yani evliliğin içerisinde şeytani bir niyet ve yaşam tarzı olmaması gerekmektedir. İlahi aşk  aile kurumuna canlı bir hayat sunar, Ama Allah’ın sunduğu bu aşkı  her aile bireyleri anlayabilirmi? hayır anlayamaz. Çünkü anlayabilmesi için Allah’ın aşkını kalbinde hissetmesi lazım bunuda herkes yapamaz. Çünkü bu aşk iman ve takva ile orantılıdır.iman ve takvadan yoksun olan bir şahıs ve ya bir aile kurumu bu aşkı algılayamaz. Bu aşkı algılayamayan erkek ve kadın kendilerinden sonrası için temiz bir nesil yetiştirmeleri gerektiğinide anlayamazlar. Sadece kalplerinde birbirlerine yaratıcının aşkıyla bağlı olan erkek ve kadın anlayabilir, kendilerinden sonrası için iyi bir miras bırakmaları gerekiyor, Bu iyi ve temiz mirasında temiz evlat yetiştirme olduğudur.Temiz evladın temeli Allah’ı en mükemmel şekilde anmak, emirlerine kayıtsız ve şartsız itaat etmek ve haram kıldığı yollardan arınmış temiz bir rızıkla olur. ve bunlardan doğacak  çocuk Allah’a ve O’nun emirlerine itaatkar bir kul ve iyi bir evlat olarak dünyaya gelmiş olur. işte bu doğru aile yapılanmanın ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.   Allah’ı razı etmeği ve O’nun aşkını kazanmayı insan bu noktada anlayabilir. Aşkı anlamadan O’na bağlanmak ve O’nu hakiki manada anlamak mümkün değidir.
Mecnun şöyle söyler: 
Ben kimim? Leyla kim? her ikimiz de bir ruhuz, ama iki bedende yaşarız. İnsanlar Bunları  deli bilirlerdi, ama bilemedikleri bir şey vardı, aşk deliliği ile öteki deliler arasında olan farkın ne olduğudur.
Hekimane delilere söz söyleme - Gerçek deli aşk vadisini açandır.
Aile kurumunda özellikle annenin önemi çok büyüktür. Eğer anneye annelik yapma ortamı sağlanabilirnirse yani batıda olduğu gibi kadını sosyal hayatın tüm zor şartlarında çalıştırma zorluğunda bırakmaz ve
topluma mükemmel insan yetiştirmek için imkan sağlanırsa annelik vazifesiyle topluma çok daha sağlıklı ve dürüst evlat yetiştirebilir.
Seyyit Razi ( r.a ); İmam Ali’inin (a.s ) sözleri ve mektupları olan Nehcül belağe kitabını toparlayan İslam tarihinin çok büyük alimlerindedir. Bu büyük zat çok küçük yaşta babasını kayıp ederek yetim kaldı.annesi çok zor şartlarda büyük fedakarlık yaparak seyyit murtaza ve kardeşini islam ve kur’an-ı Kerim  terbiyesi, ve Ehl-i beyt (a.s) ahlakı ile yetişdirdi. Her iki kardeşde kendi zamanın en büyük alimlerinden oldular.bir gün annesinin kendileri için hiç yorulmadan yaptığı fedakarlığa karşı ellerinden öperek şöyle dediler. Anneciğim eğer bütün anneler senin gibi evlatlarını bu kadar güzellik içerisinde eğitip terbiye ederse, cocuk babanın varlığında bile onun yokluğunu hissetmez.
‘’İmam Hüseyin (a.s); İnsanlığa örenek bir liderdir. İmam Hüseyin (a.s) aile kurumuna bağlı mükemmel bir aile reisidir. İmam (a.s) Şöyle Buyuruyor:
 ‘’And olsun Allah’a; kızım sekine ve karım Rubab’ın olduğu evi çok seviyorum.
Onları seviyorum ve malımı onlar için harcıyorum. asla onlara ilgisiz kalmıyorum, Bunun için beni kimse kınamıyor.’’
Bunlar bir aile kurumuna ihtiyac olan şeylerdir. Bir tarafda sevgi bağı bir tarafda  doğru eğitim ve ekonomi sorunları gidermeyi sağlamak,  o ailede mutluluğu hakim kılar. Bu ihtiyaçlar islam ölçülerine uygun bir şekilde karşılanırsa  kemale ulaşma noktasında insan haraket edebilir.  İhtiyaçlar bu ölçüler içerisinde karşılanıp giderilmezse o aile içerisinde dindarlık vasıfı kazanılamaz. Şüpesiz kemale ulaşmış insan kendisini Allah’ın dininin merhamet kollarında yürür ve Allah’ın yasakladığı şeyleri terk eder. Aile kurumunun insanın dindar olmasında ki etkinliği.
Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor: 
‘’Her kim evlenir aile kurumu oluşturursa o dininin yarısını kazanmıştır. Öteki yarısını ise Allah’a İtaat ederek kazanır.’’ 
Günahtan kaçınarak temiz kalmak isteyen genç erkek ve kızlar dini esaslardan uzak kalmamaları için çaba göstermeleri, ve islam ölçülerine göre davranarak aile kurumunu oluşturup kendi aile düzenine   zarar verecek davranışlardan kaçınmalılar, ve öyleki girişimlere engel olmalıdırlar.
 Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor: 
‘’İslamda hiç bir temel Allah katında evlilik temeli kadar sevimli ve güçlü değildir.’’
Evlilik; islam ölçüleri içerisinde aşk ve sevginin temelidir. Bu olursa asla zayıflama ve dağılma olmaz. Şairin dediği gibi:
Her temel zarar görmeğe munasiptir - Ama aşk ve muhabbet üzerine kurulan temel hariç.
EVLİLİĞİN ÖNEMİ 
  Bekarlık insan için bir eksiklik, evlilik ise bir üstünlüktür. Çünkü evlilik insanlığın bir çok bilinmezliğini ortaya çıkarttığı gibi, Din! hayatın kendisidir, olduğunu anlar.
Hz. Resulullah’a (s.a.a) şöyle buyuruyor:
‘’İnsanların en kötüsü bekar olarak ölen kimsedir. Onlar en çok cehennemi hakeden kimselerdir.’’                ‘’Evli insanın iki rekat namazı bekar insanın kıldığı dört rekat namazından, ve tuttuğu bir günün oruçundan  daha üstündür.’’
Hz. Resulullah (s.a.a)  ümmetine çok sıkı tavsiye etmektedir.
‘’Evlenin ve çocuk sahibi olun çocuğun anne ve babaya sadece bu dünyada değil,  belki ahirettede faydası vardır. Hatta düşürülmüş çocuklar bile cennet kapısında durup anne ve babam bu kapıdan cennete girmeyene kadar ben cennete girmeyeceyim.diye Allah’tan istekte bulunacaktır.’’
Bu  konu gerçekten çok önemli, aile kurumunun temelinin sağlam ve mutlu olmasının sebeplerinden bir tanesi  anne ve babanın evlatlarını iyi bir eğitimden sonra zamanında onlara evlenme telkinlerinde
bulunmalarıdır. Kız ve oğlan ergenlik çağına girdiğinde onları evlendirin diye buyurulmuştur.
Bu konuda çok telkin vardır.
Hz. Resulullah (s.a.a) defalarca minbere çıkarak şöyle buyurumuştur:
‘’Ey İnsanlar.! Kızlarınız ergenlik çağına girdiğinde onları evlendirin. Çünkü ergenlik çağına girmiş bir kiz ağaç üzerinde ki meyveye benzer.eğer ağaçta yetişmiş meyveyi zamanında koparıp almazsan, zamanı geçtikten sonra kendisi düşer yok olup gider. Eğer kızlarınızı zamanında evlendirmezseniz özelliğiğni kayıp edip kayıp olup gider.’’
Elbette bu husus oğlan çocuğu içinde geçerlidir. ergenlik çağına giren bir oğlan çocuğunu evlendirin; eğer evelndirmezseniz yanlış yollarda kayıp olup gider. Allah Resulu’unun (s.a.a) sohbeti esnasında bazı şeyler bahane edilerek mırıldanmalar yükseliyordu. Şöyle diyorlardı ya Resulellah kızlarımızı kiminle evlendirelim.? Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular: yeterli olana, yeterli kimdir, ya Resulellah ? Hz. Resulullah (s.a.a)  buyurdu: Ahlakı ve Dini güzel olan mümindir, o mümin erkeğe  verin. Mümin sizin için yeterlidir.  Eğer bir mümin erkek sizden kızınızı isterse kızınızı o mümin gence verin.
İslam toplumunun en büğük sorunu budur, bir mümin erkeğe  kız vermemek için çok çeşitli bahaneler bularak kızımızın mutluluğunu maddiyatta bulabileceğini var sayarak  ahlakı ve dini güzel olana vermeyip fasık erkeklerle evlendiriyoruz. Bu yolla toplum ahlak ve insani değerlerden uzaklaşarak topluma fesadı hakim kılmaktadır. Bugun islam toplumuna hakim olan ahlaksızlık ve fesad’tan daha büyük musibet olabilirmi.? 
Hz.Resulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor:
‘’Kızını evlendirirken erkeğin ahlakı varmıdır.?  Dini varmıdır.?araştırma yaptınmı.? ’’
Bugün anne ve babalar erkek çocuklarına kız istemeğe gittiklrinde bu kızın ahlak ve dini varmıdır. Asaleti nasıldır diye soruyorlarmı.? Ve ya kızlarını istemeğe gelen anne babalar kızımızı isteğen erkek çocuğun dini, ahlakı ve asaleti varmıdır.? Dini, ahlakı ve asaleti güzelmidir diye hiç soruluyormu.? Genelde sorulmuyor, çünkü toplumun yaşayış tarzı islami olmadığı için sorulmuyor. Ve genel anlamda  toplumda maddiyat üzerine kurulu bir düzen anlayışı olduğu için din, ahlak ve asalet  aranmadan maddi, fiziki çekicilik ve sadece suni  güzellik üzerine evlenmeler yapılır. Bu evlilikler hiç bir zaman mutluluk vermediği gibi bu evlilikten olacak çocuk hiç bir zaman imanlı, ahlaklı, iffetli ve Allah aşkıyla yaşayacak birisi olmayacaktır.
 İmam Cafer Sadık (a.s) buyuruyor: 
‘’Kızını dini bütün biriyle evlendir, Çünkü din sevgisi onu kocasına bağlar. Kocası karısının sevgisinden dolayı ona zülüm etmez.’’
İmam’ın sözü şu noktayı vurgulamaktadır dine bağlılık, aileye saygı ve sevgi bağlılığını ve bir birine karşı doğru davranışı kazandırdığı gibi orada zülümde olmaz... 
Tevekkül EROL                                                           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder